Vrijwilligerswerk in de buurt

“Vrijwilligerswerk, dat is toch iets voor oude mensen?” Een vooroordeel dat we graag ontkrachten! Want vrijwilligerswerk is er voor elke leeftijd. De tijd dat alleen oudere dames koffie schonken in een verzorgingshuis ligt ver achter ons. Hoewel ook die activiteit nog steeds een belangrijk en dankbaar onderdeel van ons aanbod is. Wat we willen zeggen: vrijwilligerswerk is van deze tijd en voor iedereen! En je bepaalt zelf op welke dagen je beschikbaar bent. Je kunt deze vorm van onbetaald werk zowel voor langere tijd en op vaste momenten doen, als incidenteel of op afroep. Dus ook als je zo af en toe beschikbaar bent, zijn onze organisaties heel blij met je! Zet jouw sterke kanten in als vrijwilliger, of je nu goed bent in het fixen van computerissues, graag knutselt aan fietsen, een kei bent in belastingpapieren invullen, je in wilt zetten als ‘maatje’ voor iemand die eenzaam is of liever helpt bij maaltijden in een verzorgingshuis. De keuze is reuze. Check onze vacaturebank.


"Ik kon het niet laten: ik ben wéér als vrijwilligster aanwezig."
Vrijwilligersportret: Anja

"Ik kan het iedereen aanraden!"

Anja heeft in de loop van tijd veel vrijwilligerswerk gedaan, ook bij ViaVie Welzijn. Hier helpt ze onder andere bij de SooS voor mensen met een beperking.  "Met een uitje bij, toen nog, de Swingsoos, ben ik voor het eerst mee geweest en daarna ben ik blijven 'plakken'. Tussendoor ben ik er een aantal jaar mee gestopt, maar ik kon het niet laten: ik ben dus wéér als vrijwilligster aanwezig." Tot slot zegt Anja: "Wát een energie krijg je om te mogen werken met deze groep mensen. Ik kan het iedereen aanraden. Doe het gewoon!" Benieuwd naar het hele interview met Anja? Klik hier.

Waarom vrijwilligerswerk?

We kunnen beter vragen: "Waarom niet?" Want:

 • Het is dankbaar werk
 • Je betekent écht iets voor iemand
 • Je leert zelf ook veel
 • Je ontwikkelt je sociale vaardigheden
 • Je leert (meer) mensen kennen
 • Het geeft je energie
 • Het biedt je structuur
 • Het is een mooie (werk)ervaring
 • Het is een gave aanvulling op je cv
Waarom vrijwilligerswerk?

Gratis vrijwilligersverzekering

De gemeente Rijssen-Holten sloot bij Centraal Beheer Achmea een vrijwilligersverzekering af voor alle vrijwilligers, maatschappelijke stagiair(e)s én mantelzorgers in de gemeente die in Nederland onbetaald werk doen. Deze voorziening geldt als een vangnet. Bij schade spreken we altijd eerst de eigen verzekering van de vrijwilliger aan. Wordt de schade niet vergoed, dan kan de vrijwilligersverzekering aangesproken worden. De gemeente heeft zowel een VNG Basispolis (met aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering) als een Vrijwilligers Plus Polis afgesloten (voor o.a. aansprakelijkheid rechtspersonen, bestuursaansprakelijkheid vrijwilligers, verkeersaansprakelijkheid rechtspersonen en rechtsbijstand).

Er is geen leeftijdsgrens, je hoeft je niet aan te melden en er is geen eigen risico. Het schadeformulier kun je bij de gemeente indienen. Meer informatie: brochure van Centraal Beheer Achmea.

"Ik zocht gezelligheid en wat nuttigs om te doen."
Vrijwilligersportret: Hendrika

"Je gaat weer voldaan naar huis!"

Hendrika is begonnen met vrijwilligerswerk toen zij ontslag kreeg wegens de recessie. "Wat ga ik nu doen vroeg ik mij af? Ik had al vaak gedacht: ik zou graag wat bijdragen voor de arme medemens. Thuis zitten is niks voor mij, en niks doen ook niet. Ik zocht wat gezelligheid en wat nuttigs om te doen. "Zo is Hendrika bij Kringloopwinkel De Mors terecht gekomen." Het sprak mij wel aan om voor zending, evangelisatie en Israël te mogen werken achter de schermen. Ik doe dit werk alweer 3 jaar en ga er steeds met plezier naar toe. Het maakt je blij en je gaat weer voldaan naar huis!" Benieuwd naar het hele interview met Hendrika? Klik hier.

Soorten vrijwilligerswerk Rijssen-Holten

Enkele voorbeelden:

 • ondersteunen bij peuteropvang;
 • klussen, dierenverzorging en horeca bij een kinderboerderij;
 • lichte receptie- en administratieve werkzaamheden;
 • ondersteunen Taalpunt voor mensen die de Nederlandse taal willen leren;
 • assistentie in de bibliotheek (opruimen, bezoekers ontvangen);
 • ondersteuning verzorgingshuizen (ouderen wegbrengen en ophalen, helpen bij maaltijden en activiteiten;
 • chauffeur op de Flexbus, een of twee diensten per week;
 • assisteren bij sportevenementen;
 • etc.

Meer informatie over het vrijwilligersbeleid van de gemeente Rijssen-Holten: https://www.rijssen-holten.nl/inwoner/publicatie/vrijwilligersbeleid

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in Rijssen-Holten? Neem dan contact met ons op.