Vrijwilligerswerk in de buurt

“Vrijwilligerswerk, dat is toch iets voor oude mensen?” Een vooroordeel dat we graag ontkrachten! Want vrijwilligerswerk is er voor elke leeftijd. De tijd dat alleen oudere dames koffie schonken in een verzorgingshuis ligt ver achter ons. Hoewel ook die activiteit nog steeds een belangrijk en dankbaar onderdeel van ons aanbod is. Wat we willen zeggen: vrijwilligerswerk is van deze tijd en voor iedereen! En je bepaalt zelf op welke dagen je beschikbaar bent. Je kunt deze vorm van onbetaald werk zowel voor langere tijd en op vaste momenten doen, als incidenteel of op afroep. Dus ook als je zo af en toe beschikbaar bent, zijn onze organisaties heel blij met je! Zet jouw sterke kanten in als vrijwilliger, of je nu goed bent in het fixen van computerissues, graag knutselt aan fietsen, een kei bent in belastingpapieren invullen, je in wilt zetten als ‘maatje’ voor iemand die eenzaam is of liever helpt bij maaltijden in een verzorgingshuis. De keuze is reuze. Check onze vacaturebank.

'Hier sta je met de voeten in de klei en steek je je handen uit de mouwen'.
Vrijwilligersportret: Wim Klein Nagelvoort
'Ik krijg er energie van en het maakt me trots!'


Wim heeft al heel veel vrijwilligerswerk gedaan voor diverse organisaties. Hij wil zich graag nuttig maken en voelt zich maatschappelijk betrokken. Nadat hij vrijwilliger was bij het vluchtelingenwerk is hij bij het IVN terecht gekomen. Bij het IVN werk je veelal lekker buiten, sta je met de voeten in de klei en steek je je handen uit de mouwen. Bovendien werk je met een groep van 10 à 15 mensen en is er ook tijd voor gezelligheid en een praatje. Het mooie is dat iedereen met welke achtergrond dan ook hieraan mee kan doen.

Meer lezen? Klik hier

Vrijwilligersportret: Vrejohe
'Ik help mezelf én anderen!'

Vrejohe komt uit Irak, en is nu al bijna 5 jaar actief als vrijwilliger bij het Taalcafé van ViaVie Welzijn. Iedere donderdagmorgen is zij aanwezig in de Oude Plus, waar zij samen met 8 andere vrijwilligers zo’n 24 deelnemers begeleidt in de Nederlandse taal.

Inmiddels heeft Vrejohe het officiële certificaat gehaald voor Taalcoach en is ze een echte aanwinst voor het Taalcafé . En daar is ze trots op. ‘Ik hou van mijn werk! Het voelt als een kleine school waar ik heel graag ben. Ik help mijzelf én anderen!’ 

Meer lezen? Klik hier.

Waarom vrijwilligerswerk?

We kunnen beter vragen: "Waarom niet?" Want:

 • Het is dankbaar werk
 • Je betekent écht iets voor iemand
 • Je leert zelf ook veel
 • Je ontwikkelt je sociale vaardigheden
 • Je leert (meer) mensen kennen
 • Het geeft je energie
 • Het biedt je structuur
 • Het is een mooie (werk)ervaring
 • Het is een gave aanvulling op je cv
Waarom vrijwilligerswerk?

Gratis vrijwilligersverzekering

De gemeente Rijssen-Holten sloot bij Centraal Beheer Achmea een vrijwilligersverzekering af voor alle vrijwilligers, maatschappelijke stagiair(e)s én mantelzorgers in de gemeente die in Nederland onbetaald werk doen. Deze voorziening geldt als een vangnet. Bij schade spreken we altijd eerst de eigen verzekering van de vrijwilliger aan. Wordt de schade niet vergoed, dan kan de vrijwilligersverzekering aangesproken worden. De gemeente heeft zowel een VNG Basispolis (met aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering) als een Vrijwilligers Plus Polis afgesloten (voor o.a. aansprakelijkheid rechtspersonen, bestuursaansprakelijkheid vrijwilligers, verkeersaansprakelijkheid rechtspersonen en rechtsbijstand).

Er is geen leeftijdsgrens, je hoeft je niet aan te melden en er is geen eigen risico. Het schadeformulier kun je bij de gemeente indienen. Meer informatie: brochure van Centraal Beheer Achmea.

Vrijwilligersportret: Anieke
"Ik word erg blij om er écht te kunnen zijn voor mensen!"

Anieke is al drie jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis Rijssen-Holten, waar ze zich op verschillende vlakken inzet. "Bij mijzelf merk ik dat ik erg blij word om er écht te kunnen zijn voor mensen. Dit krijgen we vaak ook terug van de mensen. Hiervoor hoef ik geen financiële bijdrage te ontvangen, ik word heel blij als mensen een gezellige en fijne dag hebben, waar ik een kleine bijdrage aan heb kunnen leveren." Benieuwd naar het hele interview met Anieke? Klik hier!

Soorten vrijwilligerswerk Rijssen-Holten

Enkele voorbeelden:

 • ondersteunen bij peuteropvang;
 • klussen, dierenverzorging en horeca bij een kinderboerderij;
 • lichte receptie- en administratieve werkzaamheden;
 • ondersteunen Taalpunt voor mensen die de Nederlandse taal willen leren;
 • assistentie in de bibliotheek (opruimen, bezoekers ontvangen);
 • ondersteuning verzorgingshuizen (ouderen wegbrengen en ophalen, helpen bij maaltijden en activiteiten;
 • chauffeur op de Flexbus, een of twee diensten per week;
 • assisteren bij sportevenementen;
 • etc.

Meer informatie over het vrijwilligersbeleid van de gemeente Rijssen-Holten: 

Vrijwilligersbeleid | Gemeente Rijssen-Holten

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken