Vrijwilligerswerk in de buurt

“Vrijwilligerswerk, dat is toch iets voor oude mensen?” Een vooroordeel dat we graag ontkrachten! Want vrijwilligerswerk is er voor elke leeftijd. De tijd dat alleen oudere dames koffie schonken in een verzorgingshuis ligt ver achter ons. Hoewel ook die activiteit nog steeds een belangrijk en dankbaar onderdeel van ons aanbod is. Wat we willen zeggen: vrijwilligerswerk is van deze tijd en voor iedereen! En je bepaalt zelf op welke dagen je beschikbaar bent. Je kunt deze vorm van onbetaald werk zowel voor langere tijd en op vaste momenten doen, als incidenteel of op afroep. Dus ook als je zo af en toe beschikbaar bent, zijn onze organisaties heel blij met je! Zet jouw sterke kanten in als vrijwilliger, of je nu goed bent in het fixen van computerissues, graag knutselt aan fietsen, een kei bent in belastingpapieren invullen, je in wilt zetten als ‘maatje’ voor iemand die eenzaam is of liever helpt bij maaltijden in een verzorgingshuis. De keuze is reuze. Check onze vacaturebank.


"Twijfel niet, je moet het gewoon proberen. Je krijgt er zoveel voor terug!"
Vrijwilligersportret: Freddie

"Ik doe het werk met heel veel plezier!"

Freddie is al ruim 4 jaar vrijwilliger bij de Mensingboerderij. Mijn vrijwilligerswerk bestaat voornamelijk uit het vervoeren van de deelnemers, maar daarnaast verricht ik ook nog wat hand-en-spandiensten. Ik ondersteun de begeleiding door te helpen bij activiteiten, boodschappen te doen en als er een klusje moet gebeuren wordt mijn hulp regelmatig gevraagd. Ik ben heel blij dat ik de stap naar vrijwilligerswerk heb genomen. Het werk is hartstikke leuk en ik doe het met heel veel plezier. Ik raad het iedereen aan om vrijwilligers werk te doen, want je krijgt er zoveel voor terug! Benieuwd naar het hele interview met Freddie? Klik hier.

Waarom vrijwilligerswerk?

We kunnen beter vragen: "Waarom niet?" Want:

 • Het is dankbaar werk
 • Je betekent écht iets voor iemand
 • Je leert zelf ook veel
 • Je ontwikkelt je sociale vaardigheden
 • Je leert (meer) mensen kennen
 • Het geeft je energie
 • Het biedt je structuur
 • Het is een mooie (werk)ervaring
 • Het is een gave aanvulling op je cv
Waarom vrijwilligerswerk?

Gratis vrijwilligersverzekering

De gemeente Rijssen-Holten sloot bij Centraal Beheer Achmea een vrijwilligersverzekering af voor alle vrijwilligers, maatschappelijke stagiair(e)s én mantelzorgers in de gemeente die in Nederland onbetaald werk doen. Deze voorziening geldt als een vangnet. Bij schade spreken we altijd eerst de eigen verzekering van de vrijwilliger aan. Wordt de schade niet vergoed, dan kan de vrijwilligersverzekering aangesproken worden. De gemeente heeft zowel een VNG Basispolis (met aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering) als een Vrijwilligers Plus Polis afgesloten (voor o.a. aansprakelijkheid rechtspersonen, bestuursaansprakelijkheid vrijwilligers, verkeersaansprakelijkheid rechtspersonen en rechtsbijstand).

Er is geen leeftijdsgrens, je hoeft je niet aan te melden en er is geen eigen risico. Het schadeformulier kun je bij de gemeente indienen. Meer informatie: brochure van Centraal Beheer Achmea.

"Vrijwilligerswerk hoeft zeker niet saai te zijn!"
Vrijwilligersportret: Fleur

"Dit is iets waar ik elke week weer naar toe kan leven."

Op dit moment doe ik vrijwilligerswerk bij de Tienersoos in Holten. Elke vrijdagavond is er een leuke activiteit voor tieners tussen de 11 en 13 jaar. De taken als vrijwilliger bij de Tienersoos zijn erg divers. Je kunt achter de bar staan, muziek draaien, activiteiten begeleiden etc.  Je bezorgt de tieners een leuke avond, terwijl je er zelf ook nog van kan genieten! Vrijwilligerswerk wordt vaak gezien als iets voor ouderen, terwijl dat helemaal niet waar is. Ik raad echt iedereen aan om het gewoon een keer te proberen en te kijken of het iets voor je is.  Benieuwd naar het hele interview met Fleur? Klik hier.

Soorten vrijwilligerswerk Rijssen-Holten

Enkele voorbeelden:

 • ondersteunen bij peuteropvang;
 • klussen, dierenverzorging en horeca bij een kinderboerderij;
 • lichte receptie- en administratieve werkzaamheden;
 • ondersteunen Taalpunt voor mensen die de Nederlandse taal willen leren;
 • assistentie in de bibliotheek (opruimen, bezoekers ontvangen);
 • ondersteuning verzorgingshuizen (ouderen wegbrengen en ophalen, helpen bij maaltijden en activiteiten;
 • chauffeur op de Flexbus, een of twee diensten per week;
 • assisteren bij sportevenementen;
 • etc.

Meer informatie over het vrijwilligersbeleid van de gemeente Rijssen-Holten: https://www.rijssen-holten.nl/inwoner/publicatie/vrijwilligersbeleid

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in Rijssen-Holten? Neem dan contact met ons op.