"Een vrijwilliger kan heel veel voor anderen betekenen!"

Ik ben werkzaam als vrijwilliger bij de bibliotheek in Rijssen sinds 2017. De eerste paar jaar als voorlezer bij de VoorleesExpress en nu ben ik coördinator van de VoorleesExpress en gastvrouw in de bibliotheek.

Ik ben begonnen als taalcoach van een jongen uit het buitenland om hem het Nederlands te leren. Na een paar jaar niks te hebben gedaan, zag ik een vacature van de VoorleesExpress. Het leek mij erg leuk om kinderen te helpen met het voorlezen en zo ook met andere culturen in aanraking te komen.

Mijn werkzaamheden als coördinator bestaan onder andere uit het koppelen van voorlezers aan gezinnen samen met de projectleider, het contact leggen met het gezin en het begeleiden van de voorlezers. Hierbij heb ik regelmatig contact met de voorlezers, de voorleesgezinnen, de projectleider, maar ook met bijvoorbeeld de logopedist of leerkracht van het kind.

Als gastvrouw in bibliotheek zorg ik dat de bibliotheek op orde is en beantwoord ik de vragen van de bezoekers. Hierbij staat de ontmoeting en informatie geven centraal.

De werkzaamheden in de bibliotheek en het bezig zijn met taal en kinderen vind ik een mooie aanvulling op mijn dagelijkse bezigheden als financieel medewerkster.

Wat vind ik leuk aan het vrijwilligerswerk? Als gastvrouw vind het leuk om bijvoorbeeld de kinderen te helpen met het zoeken van een mooi boek ook als ze niet van lezen houden. Helemaal als je ziet dat het kind later weer een boek van het zelfde genre kiest. Ook het contact met de bezoekers vind ik erg fijn. Als coördinator is het mooi om te zien dat de voorlezers een vertrouwensband krijgen met het kind, waardoor het kind zich openstelt en na 20 weken en niet meer bang is om Nederlands te praten en dat hun woordenschat is vergroot. En wanneer het lukt om ook de ouders actief bij het voorlezen te betrekken is de missie geslaagd!

Mocht je na denken of vrijwilligerswerk iets voor je is dan raad ik het zeker aan om het te gaan doen. Je haalt er veel voldoening uit en het verrijkt je leven. Een vrijwilliger kan heel veel voor anderen betekenen. Loop eens binnen bij de bibliotheek en vraag of er mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te doen.

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken