Op bezoek bij ICB

Begin juni zijn Inge en Hannie op bezoek geweest bij het Informatie Centrum Canadese Begraafplaats (ICB).
Bij het informatiecentrum voelden we ons gelijk welkom. Hedwich Dikkers, de vrijwilligerscoördinator, vertelde bevlogen over het ontstaan van het centrum en hun werkwijze. Ze kon er echt heel veel over vertellen en we hebben veel geleerd. 

In de jaren ‘80 was er een vriendengroep die wekelijks bij elkaar kwam om de week op een gezellige manier door te nemen. Zij noemden zich “De Afsluiters” en ze hadden de behoefte om zich maatschappelijk in te zetten. Zo hebben zij zich ook ingezet voor de jaarlijkse 4 mei herdenking en vervolgens is zo ook het informatiecentrum opgezet. In het bestuur hebben de leden allemaal een specialiteit en is iedereen vertegenwoordigd in de diverse werkgroepen. In zijn totaal heeft het informatiecentrum ongeveer 100 vrijwilligers. Als zich nieuwe vrijwilligers aanmelden, dan kijkt Hedwich eerst naar je kwaliteiten; wat vind je leuk, wat past bij je. Uiteraard zijn ook de jongere mensen (bijvoorbeeld vanaf een jaar of 40-50) van harte welkom. En omdat het centrum het hele jaar door open is, kunnen ze altijd mensen gebruiken bij de balie, als gastheer en gastvrouw. Die dienst heb je 1 dagdeel in de 2 weken, en doe je altijd samen met een andere vrijwilliger.
De diensten gaan in overleg met de roostermaker, die overigens ook versterking kan gebruiken.
En zo zijn er nog meer werkgroepen; o.a. de gidsen, de researchcommissie, de PR-commissie, de facilitaire commissie of de sponsorcommissie.
Ze merken dat er een toename is in vraag naar rondleidingen van groepen. Zo is er op het moment dat wij er zijn een schoolklas uit Ruurlo. Zij krijgen een rondleiding en twee gidsen nemen de groep mee naar de begraafplaats waar ze een verhaal vertellen over de achtergrond van de ruim 1000 verhalen. Wat is vrede, wat is vrijheid, wat hebben de jongens meegemaakt. Ook krijgen de leerlingen een kort filmpje te zien waarin er op een leuke manier verteld wordt over de geschiedenis. Ook wij mochten even meekijken en hebben daar toch ook weer nieuwe info opgedaan 😊.

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken