15 tips om social media in te zetten voor je organisatie

Hoe werf je vrijwilligers via social media voor je organisatie?
Wat kun je doen om meer aandacht te krijgen voor je organisatie en wat laat je juist wel of niet zien?
Hieronder vind je 15 tips! 

Tip 1: Vertellen & laten zien wat er gebeurt

Belangrijke basis is vertellen en  laten zien wat er 'in huis' gebeurt, bijv. vrijwilligers die in de tuin aan het werk zijn. 

Tip 2: Persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen van bewoners, cliënten, deelnemers, bezoekers etc.  werken ook goed.

Tip 3: Vrijwilligers en hun verhaal

Vrijwilligers met een positief verhaal aan het woord laten en hen laten vertellen waarom ze vrijwilligerswerk doen. 

Tip 4: Kleine dagelijkse dingen laten zien

Het hoeven geen grote verhalen te zijn, zoek het in de kleine dagelijkse dingen die je met een foto of filmpje prima kunt laten zien op Facebook of Instagram. 

Tip 5: Vooraf toestemming vragen

Kan dat i.v.m. AVG: ja dit kan, als  je hier van tevoren toestemming voor hebt gevraagd bij bewoners, cliënten, deelnemers, bezoekers etc.. Diegene die dit niet willen mag je natuurlijk niet plaatsen. 

Tip 6: Voor iets kleins vrijwilligers werven

Vrijwilligers werven voor een ‘kleine’ activiteit, bijvoorbeeld het optuigen van de kerstboom; een uurtje werk met wat lekkers. Of iets opknappen op locatie (NL DOET). Van daaruit blijven vrijwilligers soms ook bij je organisatie betrokken en willen ze ook wel langdurig iets doen.

Tip 7: Vrijwilligers positief in het nieuws

Updates met vrijwilligers die in het zonnetje worden gezet.

Tip 8: Meer volgers via andere volgers

Hoe kom je aan meer volgers? Vragen of mensen berichten willen delen, liken. Taggen van mensen,  organisaties, gemeente of plaatselijke mediakanalen helpt ook.

Tip 9: Laat Communicatie mee helpen

Soms kan een afdeling communicatie met je meedenken en je helpen: zij komen bijv. met een persbericht waarvan je wat tekst aanpast om het zelf te kunnen gebruiken. Corporate communicatie hoeft dus geen belemmering te zijn.

Tip 10: Bepaal zelf je werktijden

Aparte werktelefoon en niet je privételefoon: zo kun je zelf bepalen wanneer je er wel en wanneer je er niet mee bezig wilt zijn.

Tip 11: Berichtjes plaatsen even tussendoor

Kost het veel tijd: nee eigenlijk niet, vooral vaak meteen een foto maken tijdens een activiteit waar je toch al mee bezig bent, daar een kort tekstje bij en de update meteen plaatsen.

Tip 12: Berichtjes inplannen voor als het niet uitkomt

Geen tijd of het komt niet uit om een update te plaatsen: Je kunt berichten op Facebook en Instagram inplannen voor plaatsing op een latere datum en tijdstip.

Tip 13: Tijdstippen berichten plaatsen goed kiezen

Tijdstip van update plaatsen: tijdens lunchtijd of ’s avonds net na het eten of voor het journaal zijn tijden dat berichten veel gelezen worden.

Tip14: Jongeren bereiken

Jongeren bereiken: je kunt dan beter Instagram gebruiken. Facebook kan, gebruik dan tags van bijv. de plaatselijke MBO/HBO, dat werkt ook.

Tip 15: vooraf berichtjes bedenken

Help! Wat moet ik erop zetten? Je kunt algemene berichten met ene tekstje en fotootje 'op de plank leggen' en die gebruiken voor als je even geen inspiratie hebt.

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken