Anniek is zo'n 1.5 jaar actief als locatiecoördinator vrijwilligersmanagement in Rijssen voor het Rode Kruis.
"In mijn rol ben ik eigenlijk een soort HR-medewerker voor vrijwilligers. Ik houd me bezig met werving, selectie, evaluatiegesprekken (jaargesprekken) en exitgesprekken. Daarnaast ben ik er als aanspreekpunt voor vrijwilligers die ergens mee zitten. Ik zorg dat de lijnen tussen het district en de vrijwilligers open blijven en vertaal het vrijwilligersbeleid naar de praktijk."
"Naast mijn coördinerende taken organiseer ik ook activiteiten zoals vrijwilligersfeestjes, de waardering van de vrijwilligers en de kerstpakketten. En hoewel het niet specifiek in mijn takenpakket zit, help ik regelmatig met het opzetten van oefeningen en trainingen."
"Een andere rol die ik vervul binnen het Rode Kruis is die van TCO’er (Team Collegiale Ondersteuning). In deze functie bied ik nazorg en psychosociale hulp aan vrijwilligers die iets ingrijpends hebben meegemaakt. Ik ben in principe verbonden aan het team in Twente, maar beschikbaar voor het hele land. Het voelt goed om op deze manier bij te dragen aan het welzijn van anderen."
Traumasensitief
"Ik heb eerst de opleiding pedagogisch medewerker afgerond, gespecialiseerd in kinderopvang. Maar ik wilde graag meer de verdieping in dus heb ik daarna Social Work gedaan op HBO-niveau. In mijn dagelijkse werk ben ik actief in de jeugdzorg, waar ik kinderen tussen de 6 en 12 jaar begeleid. Dit werk vraagt veel traumasensitiviteit, wat goed aansluit bij mijn rol als TCO’er bij het Rode Kruis. Daar richt ik me vooral op het voorkomen van trauma’s door tijdige ondersteuning te bieden."
"Het begon eigenlijk via een buurman. Hij was geïnteresseerd in de zorg, en ik wees hem op een vacature bij het Rode Kruis die ik via een oud-klasgenoot op Facebook had gezien. Hij werd aangenomen en raakte betrokken bij het hechte team. Uiteindelijk vroegen ze of het Rode Kruis niet ook iets voor mij zou zijn. Ik ging mee naar een oefening, en de rest is geschiedenis. Sindsdien ben ik actief als vrijwilliger, nu zo’n anderhalf jaar, en ik heb er nooit spijt van gehad."
Als we Anniek vragen waarom zij vrijwilligerswerk doet, geeft ze aan dat het in haar zit om voor anderen te zorgen. "Dat komt natuurlijk ook door mijn achtergrond in de zorg en mijn werk in de jeugdzorg. Ik miste de coördinerende taken die ik in een eerdere functie had, en deze rol bij het Rode Kruis biedt precies die uitdaging. Vrijwilligerswerk geeft me de kans om mijn professionele ervaring te combineren met iets doen voor een ander, en dat voelt ontzettend waardevol. Daarnaast sluit dit vrijwilligerswerk mooi en natuurlijk aan bij mijn betaalde werk."
"Het vrijwilligerswerk geeft me veel voldoening. Het past op een natuurlijke manier in mijn leven, alsof het vanzelfsprekend is. Het werk sluit mooi aan bij mijn professionele achtergrond, maar het is vooral het gevoel van bijdragen aan iets groters dat me blij maakt."
Als we Anniek vragen wat zij andere zou adviseren over vrijwilligers, zegt ze: "Gewoon doen! Als je er al over nadenkt, is dat het teken dat je ervoor moet gaan. Kijk wat bij je past en probeer het uit. Je zult zien hoeveel voldoening het kan geven."
Het verschilt per periode hoeveel tijd Anniek aan haar vrijwilligerswerk besteedt. "Soms ben ik een aantal dagen in de week aanwezig, bijvoorbeeld tijdens de jaargesprekken, wanneer ik in korte tijd met 24 vrijwilligers gesprekken voer. En daarna zet ik dan alles op papier voor iedereen."
"Andere momenten is het wat rustiger en is er niet veel te doen. Het wisselt heel erg. Het fijne is dat ik door mijn onregelmatige werk ook veel overdag kan doen."
"Ik ben een schakel binnen de organisatie, net als alle andere vrijwilligers. Iedereen draagt iets bij, iedereen is gelijkwaardig en samen houden we deze locatie draaiende. Ook deze locatie is in het grote geheel heel waardevol en we werken met mooie mensen en daar draagt mijn functie ook een beetje aan bij."
"Wat bijzonder is aan onze locatie in Rijssen-Holten, is dat we een jong team hebben. Vorig jaar waren we nog het jongste team van Nederland. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 35 jaar, wat best uniek is in een wereld waarin vrijwilligersorganisaties vaak vrijwilligers werken waar de gemiddelde leeftijd een stuk hoger ligt."
"Het Rode Kruis biedt voor iedereen een plek. Of je nu evenementenhulpverlener bent of een andere expertise hebt, er wordt gekeken naar jouw talenten en hoe die ingezet kunnen worden. We kunnen bijvoorbeeld een extra taak ontwikkelen wat bij je past. Dat doen we graag!"
"Wij willen mensen in hun kracht zetten. Want als vrijwilliger sta je in dienst van de organisatie, maar tegelijkertijd staat de organisatie ook in dienst van de vrijwilliger. Want daar word je blij van."